Újjászületés Rehabilitációs Alapítvány
Tegyél az egészségedért!


Rólunk

„A tánc a lélek nyelve” (Martha Graham)

Mi, a klub alapítói mellrákosok voltunk, de mi győztünk. Mindannyian átestünk azon, amit ember az ellenségének sem kívánna. A rák nem válogat... ma én, mi, holnap ki tudja, ki? Nem kérdezi meg, akarod-e, felkészültél-e. Csak jön, mint derült égből a villám...

De küzdeni kell, ahogy mi is tettük; meggyógyulni, tünetmentessé válni! Mert nem szabad feladni; ott van a család, a barátok, és ők számítanak ránk. Mindent túl lehet élni - a kemót, a sugárkezelést, és tünetmentesen jöhet a szépítő műtét, amitől újjászülethetünk.

Mi tudjuk, hogy a fizikai megpróbáltatáson, a megcsonkításon túl sérül az ember lelke is. Szerencsénkre mi egymásra találtunk, megbeszéljük a gondjainkat, amiket megpróbálunk inkább feladatként fogadni.

Nagyon fontosnak tartjuk a rehabilitációt, a nőiesség visszaszerzését. Ennek érdekében hoztuk létre az "Újjászületés" táncterápiás csoportunkat Budapesten, ahol rákos és gyógyult nőbetegek - kortól függetlenül - hetente egyszer összejövünk. Táncolunk (hastánc, latin tánc, vagy amihez épp kedvünk van), meteorozunk, botot forgatunk, jól érezzük magukat...

A magunk erejéig szívesen segítünk hozzánk hasonló sorsú, zsákutcában toporgó embertársainknak. Nem vagyunk orvosok, nővérek vagy pszichológusok; szakmai tanáccsal nem szolgálhatunk, de vagyunk jóérzésű háziasszonyok, üzletasszonyok, pedagógusok, édesanyák, akik sikerélményre éhesen nem mindennapi sorsukat erénnyé kovácsolták. Célunk, hogy megőrizzük testi-lelki egészségünket és megerősödve, segítő kezet nyújtsunk azoknak, akik egyedül, magányosan próbálkoznak túlélni a betegségüket.

„A tánc a lélek érzéseit a test mozdulataival fejezi ki és méltó arra, hogy a zenéhez és a költészethez hasonló szerepet töltsön be.” (Cezare Negri)

A klub

Az "Újjászületés" klubban táncterápiával rehabilitáljuk a testünket, a lelkülket. Hetente kétszer két órára az ajtón kívül hagyunk minden bajt, fájdalmat, megoldandó feladatot.

A meglévő koreográfiákat gyakoroljuk, és új koreográfiákat találunk ki, amelyeket felkérés esetén elsősorban daganatos betegeknek szervezett rendezvényeken mutatunk be, hogy sorstársainknak reményt adjunk a gyógyulásra.

A foglalkozásokon átadjuk magunkat a tánc és a mozgás örömének. Mivel nagyon fontos, hogy karjainkat is tornáztassuk, az órák utolsó harmadában poi-ozni (meteorozni) és botot forgatni tanulunk. Az órák végén kellemesen fáradtan, lelkileg és testileg feltöltőltődve búcsúzunk egymástól.

"Amikor eltűnsz a táncban, elveszted az öntudatodat. Nem aggódsz amiatt, hogy hogyan nézel ki - hogy kecses-e vagy testes, kövér vagy sovány, mosolyogsz vagy grimaszolsz - minden ilyen felszínes ego-gondolat feloldódik. Úgyis mind illúzió. Ha addig táncolsz, amíg nem marad más csak tánc, az olyan, mintha egy ajtó szélesre tárulna és egy gyengéd lökésre szerelmes leszel, az univerzum nagy lüktetésébe." (Gabrielle Roth)

A foglalkozások nem csak a táncról szólnak. Mi itt a klubban "egyformák" vagyunk, ugyanazon estünk át, ugyanazt éltük meg. Elsősorban mégis hangsúlyozzuk a vagyunk szót, mert mi vagyunk egymásnak, egymásért. Mindent meg tudunk beszélni, tudunk egymásnak segíteni, számíthatunk egymásra.

Szeretettel várunk minden sorstársnőt egy jókedvű táncra, kortól és testalkattól függetlenül. A foglalkozásokra kényelmes nadrág vagy szoknya, top vagy póló, és váltócipő szükséges.

Te is érintett vagy? Gyere, csatlakozz hozzánk! Ha nem szeretnél egyedül jönni, első alkalommal elkísérhet egy barátnőd is.

„Hajt az idő gyorsan - rendes útján eljár -
Ha felűlünk, felvesz, ha maradunk, nem vár;
Változik a világ: gyengül, ami erős,
És erős lesz, ami gyenge volt azelőtt.” (Arany János)