Újjászületés Rehabilitációs Alapítvány
Tegyél az egészségedért!


Események

2010.11.13. AVON "Test és lélek nap"

Kapcsolódó galéria

"A testi egészségre és a lelki egyensúlyra mindannyiunknak szüksége van. Ez a boldog és sikeres élet alapja." - áll az AVON 2010.11.13-i 'Test és lélek nap' című rendezvényének műsorfüzetében. Az egész napos program során a látogatók 2 óriási helyszínen nyerhettek betekintést a különféle jóga-irányzatok mélységeibe, életmód előadásokon, szűrővizsgálaton, szépségtanácsadáson vehettek részt a Folyondár Vasas Sport és Tánc Centrumban.

A fenti idézetet mottóként tűzhetjük zászlónkra. A rengeteg egészséges, karcsú, hajlékony és energikus résztvevő között szinte kakukktojásnak éreztük magunkat. A rendezvény derekán mutatkozhatott be tánccsoportunk: három műsorszám erejéig kértük a közönség figyelmét. Köszönjük a lehetőséget, hogy elmondhattuk, mit jelent számunkra a sport, a mozgás, és miként tartjuk karban mi magunk saját fizikai és lelki állapotunkat. Igazán jól esett lelkes tapsuk, reméljük, hogy szereztünk néhány kellemes percet!

A tartalmas programsorozatból Professzor doktor Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnökének előadására külön szeretném felhívni a figyelmet. Professzor Úr a 'Kezedben az életed' címmel a mellrák időben történő felismerhetőségéről számolt be, ami számomra, és úgy gondolom rajtam kívül még nagyon sokunk számára sok új, meglepő és igen hasznos információval bírt. Simon Professzor Úr engedélyével és támogatásával az alábbiakban összefoglalom az előadáson látottakat, hallottakat.

A 45-65 éves korú nőket kétévenként államilag szervezett formában mammográfiás szűrővizsgálatra hívják. Ez a korcsoport az, akiknek mellét a vizsgálat a legobjektívebben tudja átvilágítani. A behívottak 40-45%-a jelenik meg a vizsgálatokon, további 20%-uk egyéb orvosi vizsgálathoz kapcsolódóan végeztet mammográfiás kontrollt. Egy szűrőprogramot akkor tekintenek eredményesnek, ha az érintettek legalább 70%-a jelentkezik, a statisztikák szerint ettől egy kicsit el vagyunk maradva.

De mi van a 45 évnél fiatalabb korosztállyal?

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint 2008-ban a 45 évnél fiatalabb korosztályban 729 melldaganatos megbetegedést jegyeztek, melyből több mint 100 eset sajnos végzetes kimenetelű volt. Az ebben a korban felismert mellrákok már nagyok és ezért a veszteség is gyakoribb. A drámát fokozza, hogy ez a korosztály még reprodukciós korban van, s ez a szülések, születések lehetőségének szab gátat. A szervezett szűrés a 45 év alatti korosztályra sajnos nem terjed ki. De attól még korántsem kell lemondani a kontrollról!

A fiatal nők mellrák megelőzése a fiatal nők egészségmagatartásától függ!

Ha egy fiatal nő tudatosan és rendszeresen elvégzi mellének vizsgálatát, akkor sokszor időben tapintja a daganatot, és ha orvoshoz fordul, megmenekül! Ez nem szűrővizsgálat, hanem az egészséges életmód része. Tanulni kell - iskolában védőnők néhány helyen tanítják.

A mellvizsgálat veszélye (férfiak szerint): félelmet, fóbiákat indukál. Ez azonban elenyésző a haszna mellett, hiszen egyenesen életet mentünk vele. A saját életünket! Hát nem megéri? A megmentett életek többet érnek, mit az indokolatlan félelmek. Ha tudatosan és rendszeresen végezzük az önvizsgálatot, akkor elmondhatjuk, a 45 éven aluliak is megtették a magukét saját egészségük érdekében. Akkor hát vizsgálatra fel:


És most álljon itt Simon Professzor Úr tanácsa:

A mell- és a környező, hónalj környéki nyirokcsomó vizsgálatot a két menstruációs ciklus közti időben havonta egy alkalommal el kell végezni. Váljon életünkben a személyi higiénia részévé és rutinszerűvé a szertartás, akár a mindennapi tisztálkodás, fogmosás vagy körömvágás.

Mindenki ismeri a saját testét. Ha addig ismeretlen elváltozásra bukkanunk, ne várjuk, hogy majdcsak elmúlik. Azonnal forduljunk orvoshoz, méghozzá elsőként körzeti orvosunkhoz.

Hiszen felelősek vagyunk életünkért saját magunk, családunk, gyermekeink és megszületendő gyermekeink miatt!

A felnőttek felelőssége abban áll, hogy a környezeti szennyeződés, genetikai terheltség vagy helytelen életvezetési szokások miatt esetlegesen bekövetkező betegség lehetősége a következő generáció gondolatvilágának része legyen. Készüljünk fel az esetleges kérdésekre, és tabumentesen, legjobb tudásunk szerint adjunk választ, illetve kérjünk tanácsot a témában avatott szakemberektől!


Összeállította: Simon Márta