Újjászületés Rehabilitációs Alapítvány
Tegyél az egészségedért!


Események

2010.11.10. Daganatos betegek napja

Kapcsolódó galéria

Információval teli puttonnyal távozhatott az a több, mint 300 vendég, aki 2010. november 10-én ellátogatott a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szervezésében megrendezett ingyenes "Rólunk, de nem nélkülünk" mottójú Daganatos Betegek Napjára.

Köszönjük a szervezőknek, hogy tánccsoportunk is részt vehetett a rendezvényen. Rengeteg hasznos információval lettünk gazdagabbak. Az egyes előadások lényegét kiragadva címszavakban szeretném összefoglalni az érdekességeket.

A megnyitón megtudhattuk, hogy a rákbetegség kialakulásáról sok esetben nem tehet az érintett. Megnyugtatóan hatott, hogy a társadalmi felelősségvállalás kiterjed a daganatos betegek gyógyítására.

Dr. Tímár József (patológus, SE II. Patológiai Intézet) előadása határozottan rámutatott, hogy a rák nem fertőző betegség. Genetikailag viszont akár több száz évre visszamenő őseinktől örökölhető génmutáció következtében kialakulhat bennünk.

Dr. Lugosi Andrea, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezető helyettese felhívta a figyelmet a beazonosíthatatlan eredetű és összetételű táplálék kiegészítők fogyasztásának veszélyére. A www.oeti.hu weblapon meggyőződhetünk arról, hogy a kérdéses étrend-kiegészítő bejelentését elfogadta-e az OÉTI.

Kovács Ildikó, dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének munkatársa rámutatott annak fontosságára, hogy a kemoterápiás kezelés alatt álló betegek fizikai állapotát a helyes táplálkozással feltétlenül jó erőben kell tartani. Véleménye szerint nem kell lemondani a megszokott ízekről, csak keresni kell az alapanyagok, ételkészítési eljárások alternatíváit, és meg kell találni a beltartalmi mutatóit tekintve tiszta, természetes táplálékok forrását. Óvott a finomított élelmiszerektől, a fehér cukor helyett például megemlítette a - bár drága, de annál jobb hatású - nyírfacukrot.

Rohánszky Magda pszichológus (Szent László Kórház, Onkológia, Tűzmadár Alapítvány) a legnagyobb empátiával beszélt arról, hogyan folytatható az "Élet a betegséggel és utána…", hogyan lehet támogatni a betegségben érintettek lelki állapotát. Igenis enyhíthető a fizikai és érzelmi teher, csak meg kell találni az egyén számára legmegfelelőbb terápiát.

A Meggyógyulhatsz Egyesület bemutatkozójából kiderült, hogy a vastag- és végbélproblémával küzdő betegekre nehezedő nyomás a gyógyulási folyamat mélységes nehézségein is túlszárnyal: szégyenérzettel, és súlyos társadalmi beilleszkedési problémával kell megküzdeniük. Ebben igyekszik segítségükre az Egyesület, mely elérhető a www.meggyogyulhatsz.hu weblapon.

A Rákgyógyítás magazin elmúlt 3 esztendejét B. Papp László egészségügyi szakújságíró foglalta össze. Bemutatta a felületet, ahol az onkológia területének lehetőség szerinti legtöbb témáját felszínre hozzák, és ahol minden kezdeményezés, egyesület, szervezet, klub a betegek érdekében ismertté válhat. Izgatottan várjuk, a velünk röptében készített interjú mikor kerül kiadványuk hasábjaira: www.rakgyogyitas.hu.

Az előadásokat követően interaktív fórum bontakozott ki: bármely látogató nyíltan kérdezhetett a szakemberektől. Itt szereztünk tudomást arról, hogy a daganatos betegségek gyógyítását célzó protokollt 3 havonta vizsgálják felül.

A programsorozat kiscsoportos foglalkozásokkal zárt, a vendégek Asszertív Kommunikáción (Dr. Prezenszki Zsuzsanna), Dietetikai tréningen (Kovács Ildikó), Hellinger családállításon (Dr. Angster Mária) és "Tudatos jelenlét és stressz kezelés" címmel pszichológiai tanácsadáson (Rohánszky Magda) vehettek részt.

Az előadások közt italt, gyümölcsöt, pogácsát fogyaszthattunk, a nap derekán pedig vitaminban különösen gazdag, tápláló ebédre invitáltak vendéglátóink.

A rendezvény végén került színpadra tánccsoportunk. Köszönjük nézőinknek, hogy az egész napot felölelő tartalmas programsorozat után is fáradhatatlanul tapsoltak nekünk, s ezzel ösztönöztek arra, hogy további fellépési lehetőség után kutatva mutassuk meg még ismeretlen sorstársainknak a közösség, a vidámság és optimizmus erejét.


Összeállította: Simon Márta