Újjászületés Rehabilitációs Alapítvány
Tegyél az egészségedért!


Események

2010.09.09. HER2 Betegklub nyárbúcsúztató

Kapcsolódó galéria

Az Újjászületés Rehabilitációs Táncklub első nyilvános szereplése 2010 szeptember 9-én zajlott. A 2007. áprilisa óta működő HER2 Betegklub rendezvényén kaptunk lehetőséget a bemutatkozásra. Nagy izgalommal készültünk az eseményre, hisz csupán alig fél éve indult az a kezdeményezés, amit mára aktív, heti rendszerességgel működő táncklubbá fejlesztettünk. Erős volt bennünk a drukk, különösen mikor az előadást néhány órával megelőzően megtudtuk, az M1 televízió beszámol a rendezvényről. Műsorunkat poi, hastánc és hastánc-flamenco fúziós koreográfiák tették ki.

Nagyon élveztük a színpadot, bár egyikünk sem hivatásos táncos, illetve nem feltétlenül rendelkezünk táncos múlttal. Közös kapcsolódási pontunk a hastánc, melyért rajongunk, de jelenleg készülünk attól merőben eltérő stílusú és hangulatú műsorszámokkal is.

A rendezvényeken való részvétel több szempontból is fontos számunkra.
  • 1. Életünk egy ponton "megbotlott". A betegség szembesülésével új kihívásokkal kellett szembe néznünk, ami rengeteg energiát emésztett fel. A lelki megrázkódtatás, fizikai teher és esetleges depresszió után rá kellett ébredni, az emberi kapcsolatok ápolása, a sikerélmény és a testmozgás éppúgy hozzátartozik a test gyógyításához, mint az elengedhetetlen kórházi kezelés vagy a lelki tanácsadás. Vidám és színes előadásunkkal azt szeretnénk elérni, hogy sorstársaink is kedvet kapjanak hasonló foglalatossághoz.
  • 2. A betegségünket végigkísérő aggódó családtagok, barátok külső szemlélőként, de velünk együtt átélik azt a drámát, ami megnehezíti életünket. Nem szabad elfelejtenünk, nekik is szükségük van a lelki támogatásra! És ha ezt elérhetjük azzal, hogy látják: erőnkhöz mérten küzdünk, két lábbal állunk a földön és igenis teszünk valamit magunkért, az az ő mindennapjaikra is pozitív hatást gyakorol.
  • 3. A rendezvényeken rengeteg hasznos információt, tanácsot kapunk és akár életre szóló barátságokra, kapcsolatokra lelünk.
  • 4. Végül egyszerűen élvezzük a táncot, és nem tagadjuk, szeretnénk is szétkürtölni!

Amit a HER2 Klubnapon tapasztaltunk:

"Mi is az a HER2?

Ma már tudható, hogy az emlőrák nem egységes kórkép, inkább egy gyűjtőfogalom, több, egymástól jól elkülöníthető ráktípus tartozik ide. Abban az esetben beszélünk HER2-pozitív emlőrákról, ha a HER2-receptorok nagyon nagy számban fordulnak elő az emlőrák sejtjeinek felszínén. Minden ötödik emlőrák ide tartozik. A megsokszorozott HER2 -receptorok különböző módszerekkel kimutathatók, így a HER2-pozitív emlőrákos esetek kiválasztatók.

Új célzott terápia a HER2 negatív emlőrák kezelésére

Új, hatékony terápiás lehetőséget jelent áttétes emlőrákban a daganatok érképződésének és vérellátásának gátlása. A kezelés lényege, hogy a vérellátás gátlásával megakadályozhatjuk a daganat tápanyag és oxigén ellátását, ami a daganat elsorvadásához vagy a továbbterjedés lassulásához vezet. A kemoterápiával együtt alkalmazott célzott érgátlás lehetővé teszi, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen javuljon a betegek életminősége.

A HER2 Klub betegtalálkozó, ahol a kellemes hangulatban mindenki megoszthatja problémáit sorstársaival és részesülhet a közösségi együttlét örömeiből.

"Mert hiszem, hogy van holnap!"
(Idézet a HER2 Betegklub nyárbúcsúztató klubnapjának Meghívójáról)

Köszönjük a lehetőséget, hogy részesei lehettünk az eseménynek. Köszönjük Sütő Enikő elismerő szavait, melyet az M1 televízió 2010 szeptember 25-i Egészség ABC című műsorában hallottunk a rendezvény zárásaként előadott összeállításunkról:

"Mindenki, aki átesett ezen a betegségen vagy akár benne is van, kénytelen elővenni a lelki erőinek a legmélyebb bugyraiból a tartalékait."

"Egyedileg senki talán nem annyira erős ... sok ilyen ember egymásra hangolva valami fantasztikusat hoz létre, amiből merítkezhetnek azok is akik a betegségüknél fogva vannak rákényszerülve, de mi egészségesek is nagyon jól érezzük magunkat benne."
(Sütő Enikő, 2010.09.09.)

Köszönjük szépen Enikő a megható szavakat és igyekszünk a lehető legtöbbet adni társainknak és nézőinknek egyaránt.


Összeállította: Simon Márta